Kleurcodes voor moeilijkheidsgraad MTB-routes

Om MTB-routes veiliger te maken, introduceert wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. De MTB-routes in Twente hebben de primeur: de eerste bordjes hangen bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.

NTFU kleurt MTB-routes veilig

Als je gaat mountainbiken, is het handig als je weet wat je te wachten staat. Krijg je veel obstakels zoals boomwortels en afdalingen, onder je wielen? Of rijd je over slingerende singletracks? Wielersportbond NTFU heeft de oplossing. Net als in skigebieden, geven de kleuren groen, blauw, rood en zwart de moeilijkheidsgraad van de routes aan. De NTFU rolt het kleurensysteem landelijk uit en hangt de eerste bordjes op bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.

Van makkelijk tot moeilijk

Met het kleurensysteem hoopt wielersportbond NTFU dat de nieuwe bebording leidt tot minder ongevallen. Eric Kuijt van wielersportbond NTFU: “Het systeem werkt zo. Op groene routes komen weinig singletracks voor. Deze zijn als je weinig ervaring hebt prima te doen. Blauw is de gemiddelde route waar iedereen met een beetje mountainbike-ervaring kan fietsen. De blauwe route heeft veel singletracks. Rode en zwarte routes komen niet veel voor, maar de ervaren mountainbiker die hier specifiek naar op zoek is, weet meteen waar hij/zij moet zijn. Zo is er voor elke type mountainbiker een geschikte route en draagt het kleurensysteem bij aan de veiligheid.”

kleuren

Het juiste pad

Op de bestaande MTB-routes komt er op de bewegwijzeringspaaltjes een extra bord bij met de moeilijkheidsgraad. Kuijt: “De borden met het internationale MTB-teken – de driehoek en twee rondjes – zijn de bewegwijzering van de route. De kleurcodering hangt daaronder. Volg je de kleurcodering én de bewegwijzering, dan voorkom je dat je onverwacht op een technisch zware route komt.”

Opening

Foto: Peter Wolters (MTB Het Twentse Ros) en wethouder Benno Brand ©NTFU - Alexander Fianke

Beter vindbaar

Naast de kleurcodering krijgen de Twentse MTB-routes ook 112-bordjes met een paalcodering, die worden aangemeld bij de meldkamer. Han van den Heuvel, beleidsadviseur bij Routenetwerken Twente: “Mountainbikers zijn op deze manier beter vindbaar voor de hulpdiensten mochten ze ergens stranden.” Zo hoopt Van den Heuvel dat de nieuwe bebording leidt tot minder ongevallen én dat de mountainbikers beter bewust zijn van de moeilijkheidsgraad van de te nemen route en de bijbehorende obstakels. “Maar, uiteindelijk moeten ze zelf de afweging maken of ze ervaren genoeg zijn voor een lastig obstakel.”

Labels

LEES DIT HIERNA

Expand your horizon with AGU

Er schuilt avontuur in elke dag. Het liefst door buiten de gebaande paden het onbekende te…

LEES VERDER

RockShox 2023 Next Level vorken en dempers

Vertrouwen verandert alles: Met dit in gedachten begon het team van Rockshox met een blank vel…

LEES VERDER

Old Man Mountain: robuuste en betrouwbare bagagedragers

Old Man Mountain breidt zijn aanwezigheid uit op de Europese markt. Dit Amerikaanse bedrijf is…

LEES VERDER